Un Taxi pentru Catedrala… Smereniei Nationale

11. o4. 2016    by Marcel Rus

„Despre smerenie” este titlul ultimei piese a trupei Taxi, la care au mai participat si un numar de treizeci si trei de personalitati culturale si vedete ale mondenului romanesc.

In Bucuresti se construieste o mega catedrala ortodoxa, comparabila ca inaltime cu un zgaraie-nori si cu spatii vaste, ce cuprind diverse cladiri, parcari si un imens platou in fata acesteia ce insumeaza in total aproape unsprezece hectare.

Privind atent forma cladirilor ce imprejmuiesc catedrala se poate usor observa asemanarea lor cu aceea a pietei San Pietro din Vatican. Intelegem de aici ce-si doreste BOR: sa fie o noua Roma ! Una care sa unifice sub sceptrul sau intreaga crestinatate, atat de dezbinata…

CMN

Taxi si cei treizeci si trei de prieteni ai sai ne vorbesc despre smerenie… Despre faptul ca nu-l poti gasi pe D-zeu in vanitate, grandoare, lux si orgoliu nemasurat. Ei ne spun ca nu s-au simtit aproape de D-zeu decat intr-o modesta bisericuta din lemn, undeva in mijlocul naturii…

Atat le-a trebuit !

Furia cu care s-au dezlantuit pe retelele de socializare toti sustinatorii mega catedralei a depasit cu mult nu doar limita bunului simt, ci a degenerat in injurii si amenintari, ba chiar s-a ajuns – ca in vremurile intunecate ale nazismului – sa se arda cartile scriitorului Mircea Cartarescu, unul din cei treizeci si trei, in piata publica… Iata ce se intampla daca-i vorbesti Bisericii Ortodoxe Romane, cea care se viseaza Noua Roma, despre smerenie !

Poate ca le este si greu preafericitilor clerici ai BOR sa fie smeriti atunci cand poarta vesminte brodate cu aur, la slujba vin cu limuzinele si duc o viata de huzur si lux. O fi dat D-zeu vreo dispensa cumva in cazul Bisericii Ortodoxe Romane ? As vrea sa le amintesc acestor preafericiti clerici rataciti de la cele sfinte cuvintele lui Iisus, de la numele caruia isi revendica doctrina: „Mai repede va trece camila prin urechile acului decat bogatul in imparatia cerurilor”.

TICERA

BOR va avea o mega catedrala si va trai mai departe in acelasi huzur si lux. Nu stiu insa daca va mai avea, in viitor, tot asa de multi credinciosi.

Cu toate acestea, va marturisec ca eu, desi sunt ateu, nu sunt impotriva constririi mega catedralei. Daca romanii si-o doresc, este, pana la urma,treaba lor.

Trupa Taxi spune ca l-a descoperit pe D-zeu abia in lemn si spatiile mici… Eu privesc o scoala micuta din lemn, aflata undeva intr-o zona indepartata din munti, darapanata, cu acoperisul distrus, o ruina… si nu reusesc deloc sa-l vad pe D-zeu acolo. De fapt, nu e nimeni – e pustie. Toti sunt la biserica.

MARCEL RUS

 Admin al site-ului  Infernul

 

Reclame

4 comentarii

  1. E cam pustiu în sufletele celor ce nu-l pot găsi pe Dumnezeu decât în proiecte atât de mari, care să le gâdile plăcut orgoliile unsuroase. Parcă-i văd, cu burţile revărsate pe sub hainele bisericeşti, cum se dau de ceasul morţii, că cineva a îndraznit să li se pună împotrivă. Preoţii adevăraţi sunt din ce în ce mai puţini şi mai puţin vizibili.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s